Search
  • boekhandelvanrossum

Summer time and the living is easy…

Tips voor de zomer


De nieuwste roman van Elizabeth Gilbert (van Eten, bidden, beminnen) heet Stad van Meisjes en is het verhaal van een meisje van 19 dat in 1940 wordt ondergedompeld in de onconventionele theaterwereld van New York. Als zij een schandaal veroorzaakt staat haar leven op zijn kop. Het boek is lovend ontvangen voor het schetsen van een kleurrijk beeld van deze periode, het verhaal heeft diepgang en de personages zijn onvergetelijk. Net verschenen en nu al geprezen als parel!

David Nicholls, auteur van de bestseller One Day en scenarist van de hitserie Cold Feet, gebruikt ook een toneelgroep als setting voor zijn nieuwste boek. Eerste liefde volgt de ervaringen van de sombere Charlie die tot bloei begint te komen als hij Fran Fisher ontmoet. Zijn zomer pakt heel anders uit dan verwacht. Een melancholiek en geestig vakantieboek.

Een ongewoon huwelijk van Tayari Jones heeft net de Women’s Fiction Prize voor 2019 gewonnen met haar verhaal over een pas getrouwd stel dat plotseling uit elkaar gerukt wordt als Hij tot 12 jaar cel veroordeeld wordt voor een misdaad waarvan Zij weet dat hij die niet heeft gepleegd. Een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties. Jeanette Winterson verweeft in Frankusstein het leven van Mary Shelley en haar creatie Frankenstein met de hedendaagse discussie over kunstmatige intelligentie, een geheim experiment in de catacomben van Manchester en... laat ik het niet helemaal weggeven. Winterson excelleert in haar exploratie van vrouw-zijn, man-zijn, geen van beiden zijn. Maar ook de gevolgen van de industriële en technologische revolutie, de liefde voor het leven, de drang dat leven te scheppen en de dood te verslaan beschrijft ze knap.


Een interessante Nederlandse auteur is Marijke Schermer. Zij heeft met Liefde, als dat het is een herkenbaar hedendaags echtscheidingsdrama geschreven. Schermer schrijft trefzeker en schetst personages van vlees en bloed, die je als lezer confronteren met je eigen opvattingen over eigentijdse mores in liefde en relaties.


Ik merk dat sommige klanten de zware politieke kwesties van het moment af en toe net te veel vinden en op zoek gaan naar afleiding. Ik heb – zelfs voor de meest literaire lezers – een heel toegankelijke oplossing! De Frans-Canadese schrijfster Louise Penny is bekend geworden met haar 13 boeken over het charmante dorp Three Pines, onvindbaar op de kaarten van de provincie van Quebec. Zij schrijft cozy murder mystery’s, waarin excentrieke personages, gezellige bistro’s met een heerlijke cuisine, en een strenge maar warme en integere hoofdcommissaris van de provinciale politie de ingrediënten zijn voor psychologische thrillers van niveau. Maar er is meer: bij het lezen van Penny’s eerste drie romans ontdekte ik dat de boeken vol zitten met literaire, filosofische en wijze citaten van bekende schrijvers, zoals Margaret Atwood en Marilyn Robinson. Ik ben er zelf helemaal verslaafd aan geraakt, net als veel van onze klanten. Het eerste deel heet Still life (er is geen vertaling beschikbaar).  Lees en herlees ze allemaal!


Prettige zomer!


Beth

18 views
Volg ons
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Beethovenstraat 30-32

1077 JH Amsterdam

020-4707077

winkel@boekhandelvanrossum.nl

iban...... NL79 INGB 0682530174

bic........ ingbnl2a

kvk....... 33115422 te Amsterdam

btw/vat..Athenaeum Boekhandel BV.

               NL 003629016B01