Boekenweek: Rebellen in voetbal en literatuur

In de Boekenweek over 'Rebellen en dwarsdenkers' nodigt Boekhandel Van Rossum drie auteurs van dwarse voetbalboeken uit: Arthur van den Boogaard, Frank Heinen en Nachoem M. Wijnberg. Om te praten over het voetbalboek en wat het betekent om juist in dit vrij conventionele boekengenre een literaire zoektocht naar nieuwe vormen aan te gaan.

 

Frank Heinen verzamelde in Buiten de lijnen een groot aantal korte verhalen over vergeten voetballers, voetballers bovendien die niet zelden vergeten zijn geraakt omdat ze zelf ook niet aan de conventies van het voetbal voldeden. Deze Bijbel van vergeten voetballers, die voortkomt uit Heinens bekende rubriek in Studio Voetbal, maar waarin véél meer verhalen verzameld zijn, leest als een dwarse, apocriefe geschiedenis van de sport, opgetekend door een auteur die nooit te veel zegt, en wiens poëtische toon uit duizenden herkenbaar is.

In Het laatste seizoen vertelt Arthur van den Boogaard het verhaal van het laatste seizoen van Johan Cruijff als speler. Inderdaad, dat jaar in Rotterdam, bij de grote rivaal Feyenoord. Door de ingenieuze vorm die Van Den Boogaard hanteert, waarin hij nooit meer vertelt dan Cruijff zelf op een bepaald moment kon weten, én waarin de vertelling zelf uiteindelijk wordt ingehaald door de tijd, vertelt Van Den Boogaard met dat ene jaar uiteindelijk veel meer. Een onconventioneel portret van de grootste Nederlandse voetballer aller tijden.

Nachoem M. Wijnberg, winnaar van de P.C. Hooftprijs voor poëzie, is een van de grootste dichters van het Nederlands taalgebied. Zijn laatste bundel Afscheidswedstrijd bestaat uit gedichten over voetbal, verloren wedstrijden, wachten op in het veld mogen komen, een laatste wedstrijd krijgen als afscheidscadeautje, afscheid nemen van anderen, van het publiek, van op het veld staan, van het veld zelf, als er verder niemand meer is - en natuurlijk zijn het ook gedichten over verlies, onomkeerbaarheid, dood, afscheid in alle betekenissen.

WIE

Arthur van den Boogaard, Frank Heinen, Nachoem M. Wijnberg

WAT

lezing/gesprek

WAAR

winkel

WANNEER

10 maart, 19.00 u.

TOEGANG

gratis

AANMELDEN

Volg ons
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Beethovenstraat 30-32

1077 JH Amsterdam

020-4707077

winkel@boekhandelvanrossum.nl

iban...... NL79 INGB 0682530174

bic........ ingbnl2a

kvk....... 33115422 te Amsterdam

btw/vat..Athenaeum Boekhandel BV.

               NL 003629016B01