Nieuwsbrief
  • Facebook: boekhandelvanrossum

Jeroen Mettes - Weerstandsbeleid / N30+

metterBijna vijf naar na zijn zelfgekozen dood is eindelijk het langverwachte, en bij voorbaat legendarische nagelaten en verzameld werk van Jeroen Mettes verschenen. Uitgeverij Wereldbibliotheek brengt twee boeken in een schitterend vormgegeven cassette voor nog geen dertig euro. Een must have voor iedere (poëzie)lezer en een gebeurtenis van formaat in de Nederlandse literatuur. Frans Willem Korsten, hoogleraar literatuur en samenleving aan de Erasmus Universiteit, noemde Jeroen Mettes in een artikel in de Volkskrant van dinsdag 7 juni een "Cruijff" in de literatuurwetenschap.

 

Mettes' weblog Poëzienotities was begin deze eeuw dan ook hét referentiepunt voor lezers en critici van literatuur en poëzie. Mettes introduceerde er het project "Het dichtersalfabet": hij besprak in alfabetische volgorde de Nederlandstalige dichtbundels die bij boekhandel Verwijs in Den Haag beschikbaar waren. Het eerste boek uit de deze zomer verschijnende cassette, Weerstandsbeleid, bevat een ruime selectie uit Poëzienotities, samen met de scherpe en erudiete kritieken die Mettes naliet.

Maar Jeroen Mettes was ook dichter. In 1999 begon hij aan een omvangrijk en uiterst ambitieus prozagedicht. Hij werkte er zeven jaar in stilte aan en liet het slechts een enkeling lezen. Uiteindelijk gaf hij het manuscript de titel N30, de codenaam voor de betogingen van de andersglobalisten in Seattle in 1999.

 

In zijn poëzie geeft Mettes zich over aan de dominante taal en zo toont hij de hulpeloosheid van elke spreker. N30 is een van die zeldzame literaire teksten waarmee een genre wordt uitgevonden. Vandaar dat het "nieuwe zinnen" als aanduiding meekreeg, naar analogie van de Amerikaanse New Sentence. Het zijn lucide zinnen, in hoofdstukken samengebracht, die een stroom van observaties, herinneringe en citaten tonen. N30 biedt een meedogenloze analyse van de consumptiemaatschappij, maar ook de mogelijkheid tot melancholische identificatie. Dit indrukwekkende dichtwerk wordt in het tweede boek in de cassette, N30+, aangevuld met twee reeksen poëzie die Mettes bij leven publiceerde.

 

Jeroen Mettes (Valkenswaard, 1978) is een van de grote revelaties die de Nederlandse literatuur de laatste decennia heeft gekend. Hij studeerde filosofie in Utrecht en literatuurwetenschap in Leiden. Op 21 september maakte hij in zijn woonplaats Den Haag een einde aan zijn leven. Hij liet een indrukwekkend en vernieuwend oeuvre na van gedichten en essays.

Aanvullende informatie

  • Auteur: Jeroen Mettes
  • Titel: Weerstandsbeleid / N30+
  • Uitgave: Luxe gebonden
  • Prijs: €29,90
  • Uitgever: Wereldbibliotheek
  • Aangeraden door: Joost